Het Tanganyika meer is het langste (660 km) ter wereld en het diepste meer van Afrika. Met een diepte van 1436 is het zelfs het op één na diepste meer ter wereld en ook het een na grootste zoetwatermeer (in volume). Hiernaast is het ook een van de oudste meren met een leeftijd tussen negen en 13 miljoen jaar. Relatief smal, variërend in breedte van 16 tot 72 km, beslaat het meer 32.900km2 en vormt de grens tussen Tanzania en Congo.
Door de leeftijd en de ecologische isolatie herbergt het een uitzonderlijk aantal inheemse vissen, waaronder 98% van de meer dan 250 soorten cichliden. Cichliden zijn populaire aquariumvissen vanwege hun felle kleuren. Kortom, het Tanganyika meer is een uitstekende snorkel- en duikbestemming.
Het bezet het zuidelijke uiteinde van de Westelijke Riftvallei en het grootste deel van de lengte stijgt het land steil op vanaf de kusten. De wateren zijn meestal brak. Hoewel gevoed door een aantal rivieren, is het meer niet het centrum van een uitgestrekt afwateringsgebied. De grootste rivieren die uitkomen in het meer zijn de Malagarasi, de Ruzizi en de Kalambo, die een van de hoogste watervallen ter wereld heeft (215 meter). De uitlaat is de Lukuga-rivier, die uitmondt in de Lualaba-rivier.
Het Tanganyika meer ligt op de lijn tussen de bloemgebieden van Oost- en West-Afrika. Langs de oevers van het meer groeien oliepalmen, die kenmerkend zijn voor de flora van West-Afrika. De bevolking die in kleine dorpjes langs het meer woont verbouwt en groenten. Ook vissen ze om in hun onderhoud te voorzien. Nijlpaarden en krokodillen zijn er in overvloed en het vogelleven is gevarieerd.