De vragen die we vaak krijgen hebben we alvast voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet bij? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.
Wat je nog meer wilt weten
- Mag ik vrijuit fotograferen?
Als je foto’s wilt maken van de lokale bevolking, toon respect en vraag vooraf toestemming. Soms vragen mensen geld voor het maken van foto’s (bijv. De Masai).
- Zijn jullie aangesloten bij het calamiteitenfonds?
Droomreis Tanzania is aangesloten bij het calamiteitenfonds.
Stel, je bent zorgeloos op vakantie maar tijdens je reis doet zich op jouw bestemming een natuurramp voor. Of er breken ernstige onlusten uit. Grote kans dat je reisprogramma wordt aangepast. Of dat je naar een ander hotel wordt gebracht. Soms moet een reis zelfs worden afgebroken en vertrekt je eerder naar huis. Dat kost natuurlijk geld. Maar wie betaalt dat?
Het Calamiteitenfonds betaalt de extra kosten die ontstaan doordat een reis wordt aangepast. Als de reis moet worden afgebroken dan zorgt het fonds voor een vergoeding voor de niet genoten reisdagen.
- Kan ik Zanzibar niet goedkoper zelf boeken?
Droomreis Tanzania heeft goede prijsafspraken waardoor het niet goedkoper is om zelf het strandverblijf na de safari rondreis te boeken.
Het biedt een aantal voordelen om het boeken van de strandaccommodatie via ons te laten verlopen:
– zo hou je de hele reis in 1 hand en kun je altijd een beroep op ons doen voor assistentie.
– je bent zeker van een juiste prijs-kwaliteit-verhouding omdat wij dit al voor je hebben gecheckt.
– de transfers van en naar de strandaccommodatie regelen wij ook meteen voor je, zodat alles goed op elkaar is afgestemd.
– en als laatste maar niet onbelangrijk: ook hier weten we de mooiste plekjes te vinden, ver weg van de massa. - Is op safari gaan duur?
In zijn algemeenheid geldt dat een safari reis niet goedkoop is. Maar aan de andere kant kan een weekje wintersport net zo duur uitkomen. Het is dus van belang de prijs in verhouding te zien met wat je ervoor krijgt en welke extra kosten er wel of niet bij komen.
De inkomsten van toerisme zijn zeer belangrijk voor landen in Oost-Afrika, zoals Tanzania. Dit resulteert in hoge kosten voor toegang tot de Nationale Parken. USD 50,- tot USD 80,- per persoon per 24 uur is redelijk gemiddeld. Ook voor activiteiten als kanoën, wandelen, mountainbiken moet niet alleen worden betaald voor professionele begeleiding maar ook hierop gelden fees die aan de overheid betaald moeten worden.
Daarnaast zijn accommodaties soms ver verwijderd tot de bewoonde wereld. Er komt dan nogal wat bij kijken om vers eten aan te voeren en te zorgen dat de gasten kunnen genieten van een koud biertje of een lekker wijntje. Als dit moet worden ingevlogen op plekken waar ook water moet worden aangevoerd en electriciteit moet worden opgewekt dan heb je te maken met logistiek ingewikkelde en dure operaties.
Wat beïnvloedt de prijs van een safari?
De volgende factoren zijn van invloed op de prijs van een safari:
- Met hoeveel personen je de reis maakt. De vaste kosten zoals de safari auto en de gids/chauffeur worden gedeeld door het aantal personen. Heb je familie of vrienden waar je samen mee op reis kan, dan gaan de kosten per persoon naar beneden.
- De leeftijd van de kinderen. T/m 15 jaar gelden er lagere parkentrees voor kinderen. Ook accommodaties hanteren soms kinderkorting voor kinderen onder de 12 jaar.
- De accommodaties waar je overnacht. Ga je kamperen of kies je voor een luxe accommodatie. Voor de duurste accommodaties in Tanzania reken je tot USD 1.000,- per persoon per nacht.
- Overnacht je binnen of buiten een park? In het laatste geval moeten er per overnachting ook behoorlijke campfees aan de overheid worden betaald. Toch is het vaak de moeite waard om midden in de wildernis te ontwaken.
- In Tanzania is het niet gebruikelijk om zelf op pad te gaan. Dit betekent dat ook privéreizen begeleid zijn door een gids/chauffeur. Er is ook een zeer beperkte infrastructuur dus buiten de steden en strandbestemmingen is het programma alles inclusief. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Zuid-Afrika waar je zelf kunt rijden.
- Omdat de wegen slecht zijn, wordt er nagenoeg alleen in 4×4 safari auto’s gereden. De auto’s zijn gesloten en hebben een pop-up dak dat open gaat tijdens de ‘gamedrives’ in de parken. De kosten van benzine en gebruik van dit soort auto’s ligt aanzienlijk hoger dan een standaard huurauto. Het onderhoud van een safari auto die erg heeft te lijden onder de slechte wegen, is ook een aanzienlijke kostenpost.
- Wij bieden alleen reizen aan naar Tanzania?
Droomreis Tanzania heeft er bewust voor gekozen om alleen reizen naar Tanzania in haar leveringsprogramma op te nemen. Eenvoudigweg om dat we van mening zijn dat je goed thuis moet zijn in een land om de klant goed te kunnen informeren.
- Kan ik in Tanzania mijn drone gebruiken?
In de nationale parken van Tanzania is het voor een toerist verboden om een drone te gebruiken. Alleen als je professioneel een drone gebruikt en hiervoor een ontheffing hebt aangevraagd zijn er mogelijkheden.
Buiten de parken is het volgens bepaalde voorwaarden en toestemming mogelijk om je drone te gebruiken. Als je met Droomreis Tanzania reist, kunnen we je op het moment van boeking voorzien van de laatste informatie.
- Zijn jullie aangesloten bij een garantie fonds?
Droomreis Tanzania is aangesloten bij GGTO, dat staat voor Garantiefonds voor Gespecialiseerde Tour Operators onder nummer 1298. Dit betekent dat het risico dat Droomreis Tanzania in financieel onvermogen of failliet zou gaan, is afgedekt. Concreet betekent dit dan je dan de betaalde reissommen terugkrijgt van het garantiefonds. Ben je al op reis dan wordt er voor gezorgd dat de reis kan worden afgemaakt en je zeker bent van een terugreis.
Inreizen in Tanzania
- Kan ik kosteloos omboeken als de droomreis niet uitgevoerd kan worden?
Als blijkt dat reizen niet mogelijk is vanwege Corona dan verplaatsen we de reis. We gaan in overleg met jou als klant wanneer de reis dan kan plaatsvinden. Door onze flexibele houding is dit tot dusver uitstekend gelukt. We streven er naar om kosteloos om te boeken. In sommige gevallen zal er sprake zijn van prijsverhogingen (parkfees of accommodaties die in een andere maand duurder zijn) en dat zullen we doorberekenen.
- Kun je in Tanzania Corona-proof reizen?
We leggen je graag even uit waarom een privé safari rondreis naar Tanzania zo’n goede keuze is:
Een safari in Tanzania: natuur en volop ruimte
Tanzania is een groot land (22x Nederland) en 1/3 van het land is beschermd natuurgebied. Er is dus veel ruimte. De droomreizen die wij samenstellen zijn privé reizen. Een van de steekwoorden bij onze maatwerk droomreizen is dat ze ‘ver weg van de massa’ zijn en zoveel mogelijk midden in de natuur. Ons idee van een safari is niet om met 20 auto’s bij die ene leeuw te gaan staan kijken maar in alle rust te genieten van de wilde dieren. Daarom gingen onze gidsen altijd al rechts als de rest van de safari auto’s naar links ging. Dieper de parken in waar je -ook in drukke periodes- nauwelijks andere auto’s tegenkwam.Je reist in een privé safari auto
We desinfecteren de safari auto dagelijks en daarbij komt dat je ALTIJD alleen met je eigen reisgezelschap in de auto zit. Je hebt steeds dezelfde auto en tijdens het rijden zorg je er voor dat de raampjes open staan en er frisse lucht binnenkomt. Kom je aan in een park dat gaat het dak omhoog waardoor je dus eigenlijk in de buitenlucht vertoeft. Onze gidsen/chauffeurs zijn gezond en houden afstand van de gasten. En niet te vergeten: je hebt de hele rondreis dezelfde gids. Ons kleine team van vakkundige gidsen is door ons zelf getraind in alle Corona-richtlijnen en ze weten precies hoe te handelen bij ziekte van de reizigers. Activiteiten waarbij je direct in contact komt met de locals doen we op dit moment niet om besmettingen te voorkomen. De drukte mijden we natuurlijk. Maar dit betekent niet dat je de hele dag in de safari auto hoeft te blijven zitten. Wandelen, mountainbiken of kanoën in de natuur is heel goed mogelijk.Veilig en coronaproof reizen
Corona is over de hele wereld verspreid en Tanzania is hierop geen uitzondering. Door je goed aan de Corona-maatregelen te houden, beperk je zelf het besmettingsgevaar. Dit betekent dus afstand houden en veelvuldig ontsmetten. In Tanzania zijn voor de accommodaties SOPs (Standard Operation Procedures) opgesteld waarin is vastgelegd hoe gasten veilig kunnen verblijven. De regels lijken op de Corona-regels die wij in Nederland hanteren. De afstand is hier niet 1,5 maar 1 meter net als in veel andere landen (volgens de WHO-richtlijnen). De kleinschalige accommodaties waar de gasten van Droomreis Tanzania verblijven zijn weer open en er klaar voor om de toeristen te ontvangen. We kiezen voor accommodaties die we goed kennen, waar we vertrouwen hebben in het management en het naleven van de regels. Belangrijk is dat er voldoende ruimte is en dat is geen probleem. Iedereen heeft zijn eigen comfortabele kamer/tent met een eigen douche en toilet. Over het algemeen eet je buiten in Tanzania en als dit niet kan dan is er voldoende ruimte tussen de tafeltjes. Natuurlijke ventilatie is er sowieso. Vaak ben je op de mooiste plekken midden in de natuur.Tanzania heeft het ‘Safe Travels Stamp’ gekregen oftewel het ‘Veilig Reizen predicaat
De WTTC (World Travel & Tourism Council) heeft dit keurmerk uitgekeerd aan Tanzania zodat je er zeker van kunt zijn dat je hier veilig kunt reizen. Tanzania voldoet aan alle eisen en volgt de opgestelde protocollen. De doelstelling van het WTTC is om toekomstige reizen veilig uit te voeren en aan de reiziger een authentieke en zinvolle ervaring te bieden. Reizen die ondersteunen in het levensonderhoud van miljoenen en bijdragen aan een een duurzame economische groei.Kleinschalig en duurzaam reizen
In Tanzania is een groot deel van de bevolking afhankelijk van toerisme. De gevolgen van de Corona pandemie zijn dan ook enorm. Een sociaal vangnet zoals wij dit in Nederland hebben, is er niet. De lokale bewoners worden hard geraakt. Geen werk betekent geen geld en dus geen eten. De parkentrees in Tanzania worden voor een groot deel gebruikt om de natuur en het wildlife te beschermen. Nu dit wegvalt en er nauwelijks parkrangers en bezoekers in de parken zijn, is het voor de stropers makkelijker om toe te slaan. Het is dus belangrijk dat het toerisme weer zo snel mogelijk op gang komt. Door duurzaam te reizen ondersteun je de bevolking én het behoud van de natuur en de wilde dieren.
Over Tanzania
- Welke taal wordt er in Tanzania gesproken?
De officiële voertaal van Tanzania is het Kiswahili en de tweede taal is het Engels.
- Hoe lang moet mijn paspoort nog geldig zijn
Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst. Is die nog net geldig vraag een nieuwe aan voordat je op reis gaat. Let op dat je met het paspoort reist dat je ook bij de online visumaanvraag hebt gebruikt.
- Heb je een visum nodig voor Tanzania
Voor Tanzania heb je een visum nodig. Deze kan je online aanvragen op deze website van de Tanzaniaanse overheid. De kosten zijn 50 dollar per persoon. Doe dit minimaal een maand voor dat je op reis gaat. Het kan een paar weken duren voor je visum is geaccepteerd. Je hebt je paspoort nodig, creditcard en wat geduld. Je krijgt het visum per mail. Print het uit voor de veiligheid en neem het mee. Ook kan je nog bij aankomst een visum kopen. Je moet cash betalen, soms kan het ook met een creditcard. Onze ervaring is dat dit best lang kan duren. Beter dus om het online te doen.
- Hoe betaal je in Tanzania
Je kan bij de meeste accommodaties betalen voor je drankjes met een creditcard, tanzaniaanse shilling, dollars en euro’s. Wisselkoersen kunnen verschillen. Mastercard is het meest geaccepteerd maar ook met Visa kan je bij de meeste lodges. Handig is om ook dollars bij je te hebben. Regel dit al in Nederland.
Buiten de accommodaties kan je ook overal betalen met dollars maar als je een marktje bezoekt of ergens eet is het handig om wat tanzaniaanse shillingen te hebben. In de paar grotere supermarkten kan je ook met een creditcard betalen net als bij de duurdere souvenirs winkelss.
De munteenheid van Tanzania is de shilling. Deze kan je het beste pinnen gelijk bij aankomst of voordat je op safari gaat.
- Waar ligt Tanzania?
Tanzania ligt iets onder de evenaar in het continent Afrika. Het Oost-Afrikaanse land grenst aan de Indische Oceaan en ligt onder Kenia.
- Hoe lang is het vliegen naar Tanzania
Met KLM vlieg je met een rechtstreekse dagvlucht in 8 uur naar Kilimanjaro. Deze vlucht gaat door naar Dar es Salaam of Zanzibar. Retour naar Amsterdam vlieg je met KLM met een nachtvlucht.
KLM is de enige luchtvaartmaatschappij in heel Europa die rechtstreeks naar Kilimanjaro vliegt. Er zijn ook vluchten met Ethiopean Airlines / Turkish Airlines en Quatar mogelijk naar Tanzania met een tussenstop.
- Is Tanzania een veilig land?
Tanzania is een veilig, stabiel en vriendelijk land. In de grotere steden moet je goed op je spullen letten. Ook op markten, busstations en andere drukke plaatsen moet je alert zijn, net als waar dan ook ter wereld.
In de wildparken loop je geen gevaar, als de regels in acht neemt. Volg altijd het advies van je gids op.
- Stap in de wildparken nooit zomaar uit de safari auto zonder toestemming van de gids.
- Hou je bij lodges en tented camps aan de regels van de accommodatie.
- Ook bij wandel-, fiets- en kanosafari’s zijn de veiligheidregels vooraf besproken.
- Hoe groot is Tanzania?
Tanzania is 22 keer zo groot als Nederland. Om hier een idee bij te krijgen: vergeleken met Europa neem de de landen Nederland, België, Duitsland en Frankrijk samen.
- Wat is de beste reistijd voor Tanzania?
Tanzania ligt vlakbij de evenaar en kent een tropisch klimaat met een droog- en regenseizoen. De temperatuur verschilt per regio door de verschillende hoogtes.
Het droge seizoen start van juni t/m oktober. In deze periode valt er vrijwel geen regen. Een perfect periode om op safari te gaan. De perfecte periode om de grote migratie met de crossings mee te maken.
Van november t/m maart kan er wat regen vallen maar het is nog steeds een prima periode om te reizen. Interessant is januari-febrari waarin de jonge gnoetjes worden geboren in Ndutu.
April-mei is de regenperiode. Het regent zeker niet de hele dag maar er kunnen wel heftige buien voorkomen. De wegen worden hierdoor minder goed begaanbaar.
Waarom een safari reis op maat ?
- Doen jullie persoonlijke afspraken?
Zeker! We vinden het super om samen aan de slag te gaan om jullie wensen om te zetten in een goed doordacht reisplan. Meestal hebben we eerst contact per telefoon en als er door ons een eerste plan is gemaakt, komen we graag bij je thuis om dit samen door te nemen. Hierna volgt er een aangepast plan.
- Ik reis alleen, kan ik een groepsreis boeken?
Bij Droomreis Tanzania kun je geen groepsreizen boeken met een bepaalde vertrekdatum. Wel kun je je contactgegevens achterlaten. We verzamelen de adressen en proberen dan een ‘join-in’-safari te organiseren. Door het delen van de safari auto kun je de kosten delen. Dit kan weer zodra er geen Corona -beperkende maatregelen gelden.
- Wat gebeurt er na mijn reisaanvraag?
Bij een maatwerk reisvoorstel komt heel wat kijken. We werken heel duidelijk toe naar jouw droomreis die uniek is. Bij ons zijn geen twee reizen gelijk.
We houden van duidelijke afspraken waarbij je weet waar je aan toe bent en wat je wel of niet kan verwachten. We hanteren een vaste werkwijze:
1. AANVRAAG VAN JOUW DROOMREIS
Via onze website, per email of telefonisch kunt je jouw reisaanvraag bij ons droppen. Wil je liever meteen een afspraak dan kan dat uiteraard geregeld worden. We nemen bij voorkeur telefonisch contact met je op om alle wensen door te nemen en de mogelijkheden toe te lichtn.
2. EEN EERSTE REISVOORSTEL MET EEN PRIJSINDICATIE
Aan de hand van jouw wensen, eisen en budget stellen wij een eerste reisschema voor je op. Als dit aanspreekt maken we bij voorkeur een afspraak (bij jouw thuis of bij ons op kantoor) om hier dieper op in te gaan. Dit is een onderdeel waaraan wij veel aandacht besteden omdat dit de basis is om van het reisvoorstel een echte DROOMREIS te kunnen samenstellen.
3. OPSTELLEN VAN EEN UITGEWERKT ONLINE REISPLAN
Bij deze fase kun je een jouw reis bekijken op de kaart. Ook zie je het programma per dag en zijn de details van de accommodaties waar je verblijft toegevoegd. De prijs van de reis is vermeld en soms zijn er nog wat verschillende optionele keuzen. Daarna gaan we de laatste puntjes op de ‘i’ zetten.
4. REISOVEREENKOMST
Beide partijen tekenen de overeenkomst waarin alles is vastgelegd. Hierna wordt door ons de eerste factuur uitgestuurd. Zodra de aanbetaling is ontvangen wordt door ons overgegaan tot definitieve boeking van accommodaties, activiteiten, safari’s, gidsen etc.
Je geld is veilig omdat Droomreis Tanzania is aangesloten bij het garantiefonds GGTO5. VOORPRET
Niets is zo leuk dan de voorpret, die nu kan beginnen. We sturen je nog een leuke verassing die u goed van pas zal komen.
6. RESTANT BETALING
Twee maanden voor aanvang van de reis ontvangt moet het restantbedrag van de reissom worden overgemaakt.
7. DE DROOMREIS
In de voorbereidingen hebben wij er alles aan gedaan om jouw droom waar te kunnen maken. Terplekke ben je verzekerd van de beste zorg en mochten er onverhoopt toch zaken op je pad komen die extra aandacht behoeven dan staan wij voor je klaar! Wij staan continu in contact met de agent ter plaatse.
- Hoe lang van tevoren kun je beste boeken?
Bij voorkeur boek je 9 maanden vooraf. Dan heb je de vrijheid om de lodges en camps te krijgen die je eerste keus zijn.
- Wat is er zo bijzonder aan jullie droomreizen?
Wat bijzonder is aan onze droomreizen is dat iedere reis anders is, helemaal afgestemd op jouw wensen. Hoe reis je graag, wat wil je zien, wat wil je doen en wat vind je belangrijk? Per slot van rekening ga je niet ieder jaar naar Tanzania en wij bieden je de kans er het maximale uit te halen.
Omdat we zelf ieder jaar in Tanzania rondreizen kennen we het land en de accommodaties goed. Zo weten we de beste reisroutes voor jou samen te stellen. Zo reis je niet van hot naar her maar wordt de tijd die je te besteden hebt optimaal benut. En door goed te luisteren weten we juist die accommodaties te vinden die perfect passen bij jouw gezinssituatie en persoonlijke voorkeuren.